Subsidie voor een “coole” en groenere tuin

Vaak kun je subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin.

Je wist waarschijnlijk al dat het vergroenen van je tuin goed is voor het milieu. Maar wist je ook dat het je tuin veel comfortabeler kan maken? Een betegelde tuin kan namelijk snel te warm worden in de zomer. Hoe groener, hoe koeler. Nog een reden om je tuin te vergroenen… In Nederland biedt de helft van de gemeenten zelfs subsidies hiervoor aan!

Voordelen van het vergroenen van je tuin 

Het toevoegen van planten aan je tuin is als het creëren van een VIP-lounge voor kruipende en vliegende schaduw- en watervrienden. In een groene oase is het zomers al gauw 5 tot 10 graden cooler dan op een betonnen terras. Bovendien is een groene tuin een biodiversiteitsfeestje waar insecten en dieren zich helemaal thuis voelen. Weg met wateroverlast! Dankzij groen in je tuin kan de bodem beter een regenbui verwerken dan een saaie tegelvloer.

Tips voor een milieuvriendelijke tuin!

Laten we eerlijk zijn, naast het omtoveren van je tuin in een groen paradijs zijn er nog meer trucs om die groene vingers te laten wapperen! Kies voor duurzame materialen, zoals hout met dat hippe FSC-keurmerk. Zeg nee tegen pesticiden en verwelkom de natuurlijke ongediertebestrijders: de gevleugelde vrienden, egels, spinnenvangers en muisjes. Maak hun dag door een feestmaal aan bloemen en een groene bodembedekking aan te planten. Zelfs je tuin water geven kan op een eco-friendly wijze gebeuren! Hang een regenton onder je regenpijp en vang regenwater op voor later gebruik tijdens droge dagen.

Wil je rigoureuzer te werk gaan? Neem dan even contact op voor een vrijblijvende afspraak of schetsadvies via www.tuinstudiotom.nl.

Meer uitleg over de voordelen van een groene tuin en ideeën voor het vergroenen van de tuin zijn te vinden op www.wildeweelde.nl

Subsidies van gemeenten voor verduurzamen

Meer dan de helft van de 342 Nederlandse gemeenten staat klaar om in 2024 subsidies uit te delen aan tuineigenaren die hun groene vingers willen laten wapperen. In 125 gemeenten kun je zelfs een zakcentje krijgen voor het degraderen van tegels. Nieuwsgierig of jouw gemeente ook groene subsidies uitdeelt? Check dan de groene subsidiegids van Milieu Centraal. Hier vind je een up-to-date lijst van beschikbare subsidies per gemeente, bijvoorbeeld voor het installeren van een regenton of het omtoveren van tegels tot bloemenpracht.

Tips voor het vergroenen van je tuin: Milieu Centraal

Klik hier voor de Groene subsidiegids van Milieu Centraal